Medicijnen? Handbagage!
Medicijnen horen in handbagage. Om alle problemen te vermijden is het best je medicatie niet in je koffer, die in de bagageruimte van het vliegtuig terecht komt, te bewaren. En dit wel om twee redenen:
- Enerzijds vermijd je op deze manier levensbelangrijke geneesmiddelen te verliezen indien je bagage verloren gaat.
- Anderzijds is de atmosfeer in de cargoruimte van een vliegtuig bij gebrek aan temperatuur- en drukregeling niet geschikt om labiele geneesmiddelen te bewaren.
Denken we maar aan eiwitbevattende preparaten zoals insuline waar vriestemperaturen nefast zijn voor de werking van het geneesmiddel. Voor de meeste geneesmiddelen zijn er geen problemen te verwachten, maar alle geneesmiddelen waarvan op de bijsluiter vermeldt: “Niet in de vriezer bewaren” of “Niet invriezen” mogen niet in de bagageruimte van het vliegtuig!
Je kan dus best je medicatie meenemen in de handbagage , zelfs in hoeveelheden groter dan nodig tijdens de vlucht zelf. Vraag aan je behandelende arts een medisch voorschrift of attest om alle misverstanden te vermijden.
Welke vloeistoffen zijn toegelaten in het vliegtuig?
Hou er rekening mee dat alles wat vloeibaar is, onderhevig is aan dezelfde wetgeving als van “vloeistoffen aan boord van vliegtuigen”, d.w.z.: de inhoud is beperkt tot maximaal 100 ml per recipiënt. Alle vloeistoffen, gels en aërosols moeten samen, elk in hun eigen verpakking in één grote, doorzichtige plastiek zak van maximum 1 liter. Deze zak moet apart op de band gezet worden voor röntgencontrole.
Enkele algemene raadgevingen en regels met medicijnen in het vliegtuig:
- Voor niet-vloeibare preparaten geldt geen beperking.
- Elk geneesmiddel kan je best bewaren in zijn originele verpakking met vermelding van de naam van de patiënt voor wie ze bedoeld zijn.
- Voorschriftvrije geneesmiddelen zijn toegelaten maar binnen de normale regels (max. 100 ml).
- Hou er rekening mee dat familieverpakkingen van bijvoorbeeld 500 tabletten een verdachte indruk kunnen maken.
- Aërosols voor de behandeling van ademhalingsproblemen zijn toegestaan.
- Zoutoplossingen, gels … noodzakelijk voor de bewaring van objecten voor medische of cosmetische verbetering van het lichaam zoals borstprothesen zijn toegelaten.
- Bij twijfel contacteer je best de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt of kan je steeds terecht bij Brussels Airport 02/753.70.20
Wat met speciale geneesmiddelen in het vliegtuig?
- Voor patiënten die speciale medicatie gebruiken zoals insuline (diabetes), interferonen (multiple sclerose), TNF remmers (reumatoïde artritis) … ) gelden uitzonderingen onder strikte voorwaarden en mogen dus in de handbagage (in doorzichtige plastiek zak van max. 1 L).
- Diabetespatiënten kunnen best een diabetespas of doktersattest meenemen i.p.v. kopieën van medische voorschriften. Op dit attest of op de pas kan dan een juiste omschrijving van alle gebruikte materiaal vermeld worden (insuline pen , glucosemeter, naalden , insuline …)
- Neem druivensuiker of suikerbevattende gels mee om een eventuele hypoglycemie op te vangen. Frisdranken van meer dan 100ml mogen immers niet mee in de handbagage.
- Vloeibare medicijnen noodzakelijk voor de duur van de reis, d.w.z. tijdens de vlucht en het verblijf in het buitenland zijn toegelaten in hoeveelheden groter dan 100 ml mits doktersvoorschrift of attest op naam.
- Injectienaalden (bv. insuline) en koelelementen voor een veilig transport van bepaalde geneesmiddelen zijn toegestaan mits doktersvoorschrift of attest op naam.
Wat met vloeibare voeding in het vliegtuig?
- Vloeibare dieetvoeding zoals lactose- of glutenvrije voeding mag voor de duur van de reis in hoeveelheden groter dan 100ml.
- Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden groter dan 100ml op voorwaarde dat de baby meereist, na screening en bij afwezigheid van verdacht gedrag.
- Gekookt water of flessenwater om een melkflesje te maken (baby) is slechts toegestaan tot 100 ml.
- Passagiers met een beperking die vloeibare voeding gebruiken, mogen vloeistoffen meenemen, na screening en bij afwezigheid van verdacht gedrag.
Maak een afspraak
Benieuwd wat we allemaal kunnen betekenen voor je volgende vakantie?
Maak vandaag nog een afspraak en kom eens langs.
[icon icon=icon-arrow-left size=14px color=#00bbbc ] Terug naar Nuttige Links